Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Rezsicsökkentés Fidesz-módra: ha csökken az ár, nő az adó
  2016-06-07 21:07:25, kedd
 
 
Lengyel L. László írása





2016. június 6.

Rezsicsökkentés Fidesz-módra: ha csökken az ár, nő az adó

Miközben az utóbbi két évben az eurózónában közel ötödével csökkent az energiaár, nálunk ugyanannyi maradt az áram és a földgáz fogyasztói ára. Hatalmas haszonhoz jutottak viszont a nagy állami és kormányközeli forgalmazó cégek.


Az MNB által finanszírozott unortodox közgazdász-képzéseken minden bizonnyal tanítani fogják, hogyan kell tudatosan túllépni a piaci viszonyokon és a hagyományos gazdasági elveken úgy, hogy azzal több legyet lehessen ütni egy csapással. Az egyik legjobb példa a rezsicsökkentés lesz, amelynél minden éppen fordítva működik, mint azt a hagyományos közgazdaságtan hirdeti, és ehhez nem kell más, csupán határozott hatalmi szándék és beavatkozás.

Az energiaár minden gazdaságban kulcsfontosságú kérdés, a vállalkozások és a lakosság számára egyaránt. A gond vele az, hogy alakulása globalizált világunkban nem kiszámítható, és lényegében minden ország ki van szolgáltatva a világpiaci mozgásoknak. Ez igaz az energiahordozókban gazdagokra csakúgy, mint a behozatalra szorulókra, gondoljunk az elmúlt évtized példájára, amikor az áringadozás akár háromszoros is volt, aminek hol az exportőrök, hol pedig az importőrök voltak a nyertesei vagy vesztesei.

A bizonytalanságban egy biztos pont mindig volt: az országokon belüli árviszonyok többé-kevésbé követték a világpiaci trendeket, noha az egyes államok különböző eszközökkel igyekeztek tompítani a nagy kilengések hatásait. Ebbe az általános ármozgási rendszerbe vitt teljesen új színt Orbánék unortodoxiája azzal, hogy nem egyszerűen figyelmen kívül hagyta a piaci viszonyokat, hanem éppen az ellenkezőjét lépte annak, mint ami várható lett volna.

A korábbi magyar kormányok az európai gyakorlathoz hasonlóan úgy kezelték az energiaárak ingadozását, hogy az ellátást végző cégekkel megállapodva szűkebb sávba szorították az ármozgást. Ez annyit jelentett, hogy nem követték automatikusan a világpiaci kilengéseket, azaz a beszerzési árakat sem felfelé, sem lefelé nem érvényesítették teljesen a fogyasztók felé. Ez időnként veszteséget, máskor nyereséget hozott az érintett cégeknek, de ez hosszabb távon kiegyenlítődött.

Ezzel a gyakorlattal szakítottak drasztikusan Orbánék. A nemzetközi áringa éppen jelentősen felfelé lendült ki, amikor előálltak a rezsicsökkentés ötletével, aminek a lényege az volt, hogy a beszerzési áraktól elvonatkoztatva teljes állami árképzést vezettek be, és több lépcsőben önkényesen csökkentették a lakossági áram- és gáztarifákat. Azaz miközben az energiaárak mindenhol felfelé tartottak, nálunk alacsonyabbak lettek, az ebből származó hatalmas veszteséget pedig teljesen a szolgáltatókra, jellemzően külföldi tulajdonban lévő cégekre terhelték.

Ezzel kettős célt követtek: egyrészt politikai hasznot húzzanak a rezsicsökkentési kampánnyal, amivel sikerült is az adóemelésekről és egyéb megszorításokról elvonni a figyelmet, másrészt előkészítették a tervezett államosításokat azzal, hogy egyre nehezebb anyagi helyzetbe kényszerítették az egyetemes szolgáltatást végző vállalatokat. Az eredmény meg is lett, az érintettek egymás után adták el itteni érdekeltségeiket, aminek nyomán az áram- és földgázellátási hálózat nemsokára teljesen állami kézbe kerül.

Időközben viszont fordulat jött a világpiaci árakban: a kőolaj jegyzése mélyrepülésbe kezdett, amit a földgáz is követett. Az olaj ára 2013 óta közel harmadára, a gázé pedig kevesebb mint felére csökkent Európában - ez utóbbit az oroszok akkor ezer köbméterenként több mint 400 dollárért adták, most 170-ért. A beszerzési árviszonyok tehát igazi, piaci alapú rezsicsökkentést tesznek lehetővé, ami az uniós országokban meg is történik. Nem úgy nálunk, ahol a fogyasztói energiaárak két éve változatlanok, holott elvileg akár negyedével csökkenthetők lennének.

Ahogy tehát fentebb szó volt róla, a józan logikával éppen ellentétes a mozgás nálunk: amikor nő a világpiaci ár, nálunk csökken a fogyasztói, amikor pedig zuhannak a külső árak, nálunk minden marad a régiben. Ez az unortodoxia diadala, hosszú idő után ismét sikerült a hatalomnak mesterséges árrendszert létrehoznia, ami pedig korábban sem vezetett semmi jóra.

A különbözet anyagi kockázatát ugyanis az állam viseli, azaz mi adófizetők mindannyian, nem pedig a tényleges fogyasztók a fogyasztásuk mértékének megfelelően. Ez jelenleg annyit jelent, hogy az ellátásban résztvevő állami cégeknél, valamint a kormányközeli közvetítőknél - lásd MET - csapódik le hatalmas, évi százmilliárd forintnál jóval nagyobb nyereség, ahelyett, hogy ez a fogyasztói árban jelentkezne. A Fidesz nem is titkolja, hogy az extraprofitot a választási kampányra tartalékolják, akkor akarnak újabb rezsicsökkentéssel előállni, még abban az esetben is, ha addigra megindulnának felfelé a világpiaci árak.

Az árképzést tehát közvetlen politikai céloknak rendelik alá, ezzel akarnak választókat nyerni. A baj az, hogy csökkenő áraknál ez működőképes, magasaknál viszont visszaüt, és két lehetőség marad: vagy kénytelenek drágítani a gázt és az áramot, vagy vállalni az állami cégek növekvő veszteségét, amelyet persze az adófizetők pénzéből pótolnak. Ez visszatérést jelentene a szocialista idők árkompenzációs rendszeréhez, ami már egyszer életképtelennek bizonyult.

A sajátos, unortodox árképzést Orbánék még az elvileg szabadpiaci területen is érvényesítik: felettébb meghökkentő az a most elfogadott rendelkezés, ami az üzemanyagok jövedéki adójának mértékét a beszerzési árhoz igazítja. Eszerint ha az utóbbi csökken, az adóteher nő, azaz nehogy már a fogyasztó jól járjon, a hasznot itt is az állam fölözi le. Ez aztán az igazi unortodox rezsicsökkentés!


http://www.168ora.hu/itthon/energia-arkepzes-allamositas-vilagpiac-146218.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: rezsicsökkentési, rezsicsökkentést, érdekeltségeiket, megszorításokról, érvényesítették, kiegyenlítődött, kulcsfontosságú, életképtelennek, elvonatkoztatva, földgázellátási, rezsicsökkentés, államosításokat, kényszerítették, árkompenzációs, szolgáltatókra, adóemelésekről, finanszírozott, közgazdaságtan, előkészítették, köbméterenként, változatlanok, extraprofitot, csökkenthetők, vállalkozások, kormányközeli, szolgáltatást, csökkentették, unortodoxiája, közvetítőknél, mélyrepülésbe, megindulnának, automatikusan, alacsonyabbak, tartalékolják, kilengéseket, gyakorlathoz, eurózónában közel, földgáz fogyasztói, nagy állami, piaci viszonyokon, hagyományos gazdasági, egyik legjobb, rezsicsökkentés lesz, hagyományos közgazdaságtan, energiaár minden, lakosság számára, gond vele, világpiaci mozgásoknak, behozatalra szorulókra, elmúlt évtized, áringadozás akár, importőrök voltak, Rezsicsökkentés Fidesz-módra, Lengyel,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A végzet az  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Maradék idő  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  A fák lelke  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Az idő elsodorja létezésünk  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  György napra  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam Krisztinától  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Jó éjszakát  A Föld napja  Facebookon kaptam  Szép estét  Zilahy Lajos gondolata  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Esti kép  Beney Zsuzsa  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  A Föld napja  Mosolyogtál már ma?  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Krisztina b...  Föld napja április 22  William Shakespeare idézet  A hét szűk esztendő  Palóc Grand Canyon  A világnak égető szüksége van ...  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Aki szeret, annak senki sem id...  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Emlék  A Mester kezének érintése  Szép estét  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Beney Zsuzsa - Sirató  A hét szűk esztendő  A hét szűk esztendő  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Szép estét  Muratáj  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Jó éjt 
Bejegyzés Címkék
eurózónában közel, földgáz fogyasztói, nagy állami, piaci viszonyokon, hagyományos gazdasági, egyik legjobb, rezsicsökkentés lesz, hagyományos közgazdaságtan, energiaár minden, lakosság számára, gond vele, világpiaci mozgásoknak, behozatalra szorulókra, elmúlt évtized, áringadozás akár, importőrök voltak, nyertesei vagy, biztos pont, országokon belüli, világpiaci trendeket, egyes államok, nagy kilengések, általános ármozgási, piaci viszonyokat, ellenkezőjét lépte, korábbi magyar, európai gyakorlathoz, energiaárak ingadozását, ellátást végző, világpiaci kilengéseket, beszerzési árakat, fogyasztók felé, érintett cégeknek, gyakorlattal szakítottak, nemzetközi áringa, rezsicsökkentés ötletével, beszerzési áraktól, lakossági áram-, energiaárak mindenhol, ebből származó, rezsicsökkentési kampánnyal, tervezett államosításokat, egyetemes szolgáltatást, érintettek egymás, világpiaci árakban, kőolaj jegyzése, gázé pedig, oroszok akkor, beszerzési árviszonyok, uniós országokban, fogyasztói energiaárak, józan logikával, mozgás nálunk, külső árak, unortodoxia diadala, hatalomnak mesterséges, különbözet anyagi, állam viseli, tényleges fogyasztók, fogyasztásuk mértékének, ellátásban résztvevő, kormányközeli közvetítőknél, fogyasztói árban, választási kampányra, világpiaci árak, árképzést tehát, állami cégek, adófizetők pénzéből, szocialista idők, elvileg szabadpiaci, üzemanyagok jövedéki, beszerzési árhoz, utóbbi csökken, állam fölözi, igazi unortodox, rezsicsökkentési, rezsicsökkentést, érdekeltségeiket, megszorításokról, érvényesítették, kiegyenlítődött, kulcsfontosságú, életképtelennek, elvonatkoztatva, földgázellátási, rezsicsökkentés, államosításokat, kényszerítették, árkompenzációs, szolgáltatókra, adóemelésekről, finanszírozott, közgazdaságtan, előkészítették, köbméterenként, változatlanok, extraprofitot, csökkenthetők, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5712
  • e Hét: 19942
  • e Hónap: 31053
  • e Év: 184549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.